top of page

Brunello eller Barolo- Hvilken vin er bedre?

I italienske vine store gobelin skiller to regioner sig ud som titaner af smag og tradition: Brunello di Montalcino og Barolo. Begge hyldet som ambassadører for Italiens vinfremstillingsevner, disse vine indbefatter essensen af ​​deres respektive terroirs og vinfremstillingsfilosofier. I denne artikel vil vi dykke ned i nogle af de nuancer, der adskiller Brunello-vine fra Barolo, og udforske deres unikke egenskaber, prisniveauer, topproducenter og ældningsevne.

Terroir og druesorter:


Brunello di Montalcino: Beliggende i bakkerne i Toscana er Brunello di Montalcino udelukkende lavet af Sangiovese-druer, lokalt kendt som "Brunello". Det varme, tørre klima og kalkstensrige jordbund gennemsyrer disse vine med en karakteristisk karakter præget af robuste tanniner, moden frugtsmag og jordagtige undertoner.


Barolo: Beliggende i Piemonte-regionen i det nordvestlige Italien, er Barolo lavet af Nebbiolo-druer dyrket i Langhe-bakkerne. Terroiret, der er karakteriseret ved sit kontinentale klima og kalkholdige mergeljorde, giver elegance og kompleksitet til Barolo-vine, som er kendt for deres aroma af roser, tjære, sort lakrids og rød frugt, kombineret med faste tanniner og høj syre.


Så vi taler om to forskellige druer i to forskellige regioner i Italien! Men nogle gange er det svært at kende forskel på dem i en blindsmagning. Det skyldes, at farven på vinene normalt er meget ens, og begge har høje tanniner. Lad os udforske mere...Forskelle i vinfremstilling:


Brunello di Montalcino: Traditionelt gennemgår Brunello-vine forlænget maceration og lagring, og de tilbringer typisk mindst to år på egetræsfade efterfulgt af minimum fire måneder på flaske før frigivelse. Desuden er Brunello-vine forpligtet til at lagre i mindst fem år, før de kommer på markedet.


Barolo: Barolo-vinfremstilling følger strenge regler, herunder en minimumslagringsperiode på tre år (38 måneder for at være præcis), med mindst atten måneder på egetræsfade.

Det betyder, at ældningsprocessen før udgivelsen er meget kortere i Barolo end Brunello.


Interessant fakta: Både i Brunello og Barolo bruger de traditionelt meget store slovakiske tønder kaldet Botti til lagring af eg. Nogle gange bruges mindre franske egetræsfade også, men det er ikke så almindeligt.

Disse er primære punkter relateret til lighederne og forskellene i Brunello versus Barolo, der hjalp os med at foretage vores vurdering af, hvilke vine der er bedre?


  • Brunellos er ældet længere før deres udgivelse, så de er generelt mere "tilnærmelige" end Barolo's det første år, du kan købe efter frigivelse. "Tilnærmelige" betyder, at tanninerne og syren er blevet en smule mere bløde. Men nogle af os ELSKER tanniner og syre, så det er måske ikke en fordel for Brunello!


  • Barolo druer, Nebbiolo, har naturligt højere syre end Brunello. Det betyder, at vinene føles en smule mere friske og syrlige sammenlignet med Brunello. Det betyder også, at du kan mærke eg-smagene i Brunello lidt mere, end du kan (i gennemsnit) i Barolo.


  • Barolos kan på grund af deres højere syre (og tanniner til en vis grad) ældes længere end de fleste Brunello-vine. Hver vin ældes meget godt, men Barolo er kendt for at have den længste levetid af de to. Men ved bestilling af vine på restauranter til et "mellem" prisniveau viste det sig, at mange brunelloer, der var lagret ti år, allerede havde mistet det meste af deres tanniner og syre. Dette var ikke det samme for samme prisniveau for Barolos, der var ti år gamle.


  • Ved sammenligning af Brunello og Barolo baseret på priser, blev det opdaget, at begge områder har kendte producenter, der tager præmiepriser, det vil sige mere end 500 euro pr. flaske og højere. Det var dog muligt at få rigtig gode vine i begge områder til rimelige prisniveauer på omkring 30 euro pr. flaske.


Hvad er nogle af de premium-producenter, der tilbyder vine med stort investeringspotentiale? Tænk på Biondi-Santi og Soldera for Brunello, og Gaja og Giacomo Conterno for Barolo. Selvom teknisk set er Gaja mest kendt for deres Barbaresco-vine.

Så hvad er konklusionen?


Hvis du kan lide vine med højere syre og tanniner, så gå efter Barolo. Hvis du foretrækker vine med en mere frugtagtig fremadrettet smag og blødere tanniner og syre, så gå efter Brunello. (Men bemærk venligst, at unge Brunello også generelt er ret høje i syre og tanniner - bare ikke så høje som Barolo.) Det er egentlig bare en vindrikkers smagspræference!


Den bedste ting at gøre er at have et par flasker af hver i din vinkælder på The Vault, så kan du selv sammenligne og beslutte!

17 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page